14 mai 2016

Marius a mai „copt” un traseu pentru o bicicleală de sâmbătă. De data aceasta, aveam sa plecăm din Măgurele Prahova. Cum suntem abonați la R3001, l-am folosit și de această dată, legându-ne de TFC-ul din Ploiești Sud, către Mâneciu. Am coborât nițel mai devreme de Vălenii de Munte, halta Măgurele întâmpinându-ne cu un peron decrepit, adiacent DJ100L. Ne-am înscris pe aglomeratul drum județean, având parte de câteva momente „la limită” cu niște berbeci de șoferi. Gălăgia s-a mai temperat pe măsură ce strângeam kilometri. Drumul a devenit ceva mai frumos, chiar pitoresc, fapt datorat și lipsei asfaltului, pe care-l regăsim în satul Scărișoara, loc de unde ne aprovizionăm cu apă. Avem parte de ceva vânt.

 

 

 

 

 

După ce am parcurs o scurtă bucată din DN10, începem urcarea spre comuna Calvini, pe care-o găsim ticsită cu țigani de toate felurile. În vreme ce urcam încetișor printre „palate” chicioase, mașini scumpe specifice acestor specimene și boxe ce regurgitau manele, suntem salutați și luați un pic peste picior de câțiva spărgători de semințe ce nu au ezitat să-și etaleze cunoștințele de limba franceză. Culmea,comuna își trage numele de la niște coloniști sași din Ungaria, reformați de confesiune calvină, refugiați din cauza persecuțiilor de acolo, care au fondat satul prin secolul al XVII-lea, după care în timp au fost asimilați cultural de localnici și au devenit moșneni, formând ceata moșnenilor săseni. Ultimul recensământ spune că 40,39% din populația comunei este de origine romă. Ultimul etnic german a fost înregistrat ultima oară in 2002 (mulțam Marius pentru documentarea ulterioară).

La ieșirea din localitate am oprit la un birt pentru a bea câte-o bere. Apoi, tot înainte către Valeni, doar că până acolo urma să parcurgem satele Cătina și Starchiojd, care au meritat din plin drumul. O zonă pitorească, foarte liniștită, cu peisaje foarte faine, case vechi și porți sculptate.

 

 

 

 

În Văleni am fost prinși din urmă de o ploaie. Am așteptat trenul în vreme ce mâncam covrigi și pufuleți, pe care i-am udat cu-o bere. Comuna Calvini poate fi evitată cu succes, la fel și DJ100L. Satele Starchiojd si Cătina chiar merită o vizită. Se poate ajunge la ele direct dinspre Văleni.