Avand nitel mai mult timp liber astazi, aruncam cate-un ochi pe harti cu Bucegiul. Dau de Valea Ciubotea, fix urmatoarea dupa Tiganesti cum ne uitam spre Vest, din culmea Malaiestilor.
Gasesc o remarca cu privire la frumusetea si dificultatea traseului, inclusiv mentiunea de “drum al lui Deubel”.
Dupa cunostintele mele, singurul “Deubel” era asa-numitul “La Lanturi”, din Piatra Craiului.
Convins ca este o greseala pe undeva, ma apuc sa caut si nu dureaza mult pana gasesc informatii ce ma scot din ceata. Le impartasesc si eu, adunate la un loc, mai jos.
Drumul lui Deubel este numele purtat de doua poteci deosebit de frumoase din partea estica a Carpatilor Meridionali, una in Piatra Craiului si o alta in Bucegi, pe fata nordica a Bucsoiului.
Friedrich Deubel, vestita calauza de acum mai bine de 100 de ani, membru al SKV (Siebenburgischer Karpaten Verein), sectia Brasov, este cel ramas in memoria acestor locuri pina astazi.
In ceea ce priveste poteca din Bucegi, Deubel este cel care a facut prima amenajare, inclusiv marcajul, in 1886.
Poteca lega vechea cabana SKV Malaiesti (situata putin mai jos decit cea existenta pina acum citiva ani) de locul numit “La Prepeleac” si de acolo ducea la virful Omul.
A fost refacuta in 1898 de catre SKV. Dupa terminarea lucrarilor acestea au fost verificate de insusi Friedrich Deubel, ocazie cu care a fost facuta si o noua marcare. In semn de recunostinta adunarea generala a SKV din 1898 hotaraste sa se dea noului drum numele Drumul lui Deubel.
Un an mai tirziu, in 1899, Societatea carpatina Sinaia amenajeaza si poteca dintre Prepeleac si poiana Pichetul Rosu ce va purta de atunci numele “Poteca Take Ionescu”.
Drumul lui Deubel este strabatut si astazi de o poteca turistica marcata. Caracterizat drept dificil, este bine sa fie evitat iarna sau in conditii de vreme rea.
!Se recomanda evitarea traseului daca mai exista inca zapada. Daca stratul de zapada e mic si inghetat e posibil sa aveti nevoie de coltari si chiar de un piolet.!
Dar cel mai bine este sa programati drumetia mai spre vara. Riscul de accidentare este mult mai mic.
Singura poza mai sugestiva pe care am gasit-o (pare a ilustra zona superioara a vaii):
Detalii legate de pozitionare gasim pe Wikimapia: http://wikimapia.org/25921457/Valea-Ciubotea
Ce am mai aflat:
– Marcaj Triunghi Galben (Bran – Ciubotea – Vf. Omu)
– Timp estimat – coborare: 4.5 – 5 ore
– Timp estimat – urcare: 6-7 ore
Nu am gasit prea multe fotografii, insa la prima vedere acest traseu poate fi legat (daca este timp) cu un altul, care pleaca tot din Bran si parcurge latura vestica a aceluiasi masiv. E vorba de traseul marcat cu Punct Rosu, ce pleaca din Bran catre Simon, mai apoi catre Saua Strunga. De aici, se poate continua spre Nord (se trece pe langa Coltii Tapului, de unde se poate cobori spre Est prin Canionul Horoabelor – nemarcat in prezent) si se ajunge destul de usor (zic eu) catre Malaiesti/Omu. Aceasta varianta din Bran este estimata la ~5 ore in urcare.
Practic, e o idee de traseu “bucla”, Bran – Ciubotea – Omu – Coltii Tapului – Saua Strunga – Simon – Bran, cu “cazare” la alegere, in functie de anotimp (Malaiestiul nu e asa departe, nici Omu in caz de nevoie).
Surse aditionale:
- “Invitatie in Carpati” – http://www.iic.ro/arhiva
- alpinet.org
- infomontan.ro