Nu ma pot abtine sa nu recomand si din cartile si autorii peste care mai dau.
Un autor descoperit acum vreo 2 ani (de fapt, cineva foarte drag mi-a inmanat o carte de-a sa, cu recomandarile de rigoare), pe care abia in ultima perioada am inceput sa il citesc cu adevarat, este Haruki Murakami.


Daca va place suprarealismul combinat cu realitatea urbana, decadenta umana si sociala, toate decorate cu un pic de filosofie subtila si narate la persoana I intr-un stil cu totul unic, ce alunga orice urma de plictiseala, va recomand cu caldura operele lui. Credeti-ma, nu veti intalni elemente tipice culturii literare japoneze. Asa ca, oricat de greu ar fi initial, renuntati la orice prejudecata si incepeti orice carte. Va veti lamuri din primele doua capitole cu cine aveti de-a face.
Despre o parte din operele sale o sa scriu pe aici, pe masura ce le citesc.

Nu voi face recenzii, caci nu sunt bun in a despica firul in patru cand vine vorba de autori si cartile lor. Prefer sa le iau ca atare, sa le trec prin filtrul propriu si, sa “arunc” cate o fraza ce poate starni curiozitatea.

Desi nu este prima carte a sa pe care am citit-o, are legatura cu sportul si are ceva aparte.
Pe langa activitatea de scriitor (activitate inceputa din curiozitate in jurul varstei de 30 de ani, dupa ce a condus multi ani – impreuna cu sotia sa, un club de jazz in Tokyo), domnul Murakami s-a autoeducat cu succes si cu multa rabdare, in spiritul sportului si al miscarii in general. In prezent are 63 de ani, participa de mai bine de un sfert de secol la cate un maraton de alergare pe an iar antrenamentele aproape zilnice ii sunt nelipsite, indiferent de anotimp. In ultima perioada a devenit interesat si de triatlon (alergare, inot si ciclism) din dorinta de a varia.

“Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga” (What I talk about when I talk about running) este o surpriza odata ce ajungi sa te familiarizezi cu opera scriitorului. Asta pentru ca nu avem de-a face decat cu un jurnal scris in stilul lui caracteristic, direct, usor metaforic si presarat cu un umor fin, de mare efect.
Orice persoana care a alergat, alearga sau tocmai s-a apucat de acest sport (si nu vorbesc de nivelul competitional) se va regasi in multe pasaje si situatii din aceasta carte. De la lupta cu sinele la starile meditative si de implinire, Murakami reuseste sa ne poarte prin experienta vietii lui (sau, mai bine zis, printr-o parte a acesteia). Insemnari, ganduri, jurnale de antrenament, probleme existentiale, etc.