Sau, cum i-as mai spune, a doua capitala a Cretei. Situat in partea nord-vestica a insulei, la 70 km de Rethymno si vreo 145 de Heraklion, acest oras are si rolul de port secundar al insulei Creta. Recunosc ca, fata de Heraklion, mi-a placut mult mai mult. Are o atmosfera aparte si nu este atat de “uzat” de turismul de masa precum alte locuri de pe teritoriul acestui mic “stat”. Portul venetian nu este deloc de neglijat, alaturi de stradutele inguste ce se pierd printre case vechi, frumos colorate si cu mutle ghirlande de flori la tot pasul.
Aici se poate ajunge direct din Pireu (Atena), cu feribotul. Dureaza cateva ore bune, insa este un punct bun de acces, chiar si in afara sezonului estival. Gasisem pe TripAdvisor diverse “voci” ce sustineau ca, dupa sfarsitul lunii august, nu se mai poate ajunge cu feribotul in Chania. Fals. Se poate, si inca foarte bine.
Am avut ocazia sa imortalizez cateva cadre in acest oras incarcat de istorie, in lumina diminetii senine de septembrie.

Un oras reprezentativ pentru civilizatia minoica, fiind considerat un oras-stat. Conturat inca din perioada neolitica, constituie un adevarat pivot intercultural, dovedindu-se decisiv in multe perioade istorice, adunand “amintiri” atat de la arabi, venetieni si grecii dorieni, cat si de la otomani.

Chiar moscheea ce iese in evidenta in zona portuara poarte numele pasei Küçük Hasan.

Uitandu-ne la cladiri, distingem un veritabil melanj de influente maure, italiene si autentice grecesti.

O plimbare matinala prin cartierele rezidentiale se dovedeste a fi mai mult decat imersiva, inca din zona parcului central.

O biserica ortodoxa, “ascunsa” timid intre blocuri.

Grinzi de lemn

In drumul catre port, zarim si primele ziduri ale vechii cetati.

Continuam pana in port, unde vom iesi in zona docurilor pentru o privire de ansamblu. Se observa si vechile hale.

Continuam catre “inima” portului si centrul vechi.

Moscheea Küçük Hasan

Farul

La pescuit

Intram in asa-zisa zona comerciala a centrului vechi. Terase, pensiuni, magazine, galerii, case vechi si…pisici.

Un oras mic, dar plin de istorie si locuri speciale. Aceste cateva poze nu sunt decat o mica prezentare, menita sa deschida apetitul celor interesati.

Sunt si ceva obiective de vizitat, printre care si cateva muzee. Nu am avut chiar atat de mult timp la dispozitie, plus ca moscheea era intr-un soi de renovare si, deci, inchisa.