Banii trebuie sa vina de undeva. Asa, in general :). Iesiri la munte, cate-un echipament luat din cand in cand, pinioane pentru bicla, greutati si bare, mancare, intretinere, plata ratelor, cresterea unui copil, samd.

In ziua de azi, multi ajungem sa ne petrecem zilele si orele de lucru la birou, in fata unui calculator. Fie ca dactilografiem, programam, editam sau facem design industrial, din punct de vedere fizic tot acolo suntem: in fund, pe scaun, cu ochii mijiti.

Ca sa fie bal pana la capat, lumina de neon este omniprezenta mai prin toate birourile. Na, e mai ieftin.

Eh, vreau sa va prezint ceva ce ma ajuta personal.

De multe ori ajungeam acasa cu dureri de ochi, de cap, chiar de gat (daca stateam intr-o pozitie ciudata ore in sir), fara chef sa mai fac mare lucru. Disconfortul era foarte mare.
Banuiam ca este de la stat cu ochii in calculator, urmarind multe console simultan cu text destul de mic (si neajustabil in anumite situatii, din pacate), combinat cu lumina de neon cu care nu m-am inteles niciodata si cu aerul inchis.

In copilarie am purtat si ochelari (dioptrii mici) iar in prezent, la orice examen oftalmologic, ies OK. Insa, nici nu vreau sa port prea curand, caci poate fi o bataie de cap in plus.

Acum cativa ani, un coleg de serviciu (la momentul respectiv) mi-a povestit de o aplicatie ce te-ar ajuta sa te rupi de context pentru cateva minute. Initial am zis ca ar fi aiurea sa depind de un programel pentru a-mi aminti sa ma misc nitel.

Insa au crescut exponential momentele in care ma concentram foarte mult pe o problema si pierdeam notiunea timpului, trezindu-ma dupa 3 ore ca trebuie sa ma duc macar la toaleta. Atunci abia realizam ca ochii erau foarte obositi.

Programul se numeste WorkRave. Este gratuit, disponibil pe Windows, Linux si Mac OS X (parca). Are si interfata in limba romana si vi-l recomand. Macar sa-l incercati. Daca natura muncii de birou va permite sa iesiti macar 5-10 minute la fiecare ora, dupa o saptamana de utilizare veti simti diferenta.

Pe vremea cand fumam, ieseam aproape in fiecare ora pana jos. Sau o data la 90 de minute. Cum nu se mai pune problema acestui viciu, nu mai aveam motiv. Totodata, nimeni nu cred ca ar trebui sa va atraga atentia pentru cateva pauze mici, in folosul sanatatii si, implicit, al productivitatii dvs. Cei ce fumeaza fac pauze mai lungi si chiar mai dese, insa in detrimentul sanatatii lor (pe termen lung).

Ce pateam pana acum

 

  • dureri de ochi
  • dureri de mijloc
  • amorteala picioarelor (na, statul pe scaun este reteta pentru un biceps femural atrofiat)
  • dureri de cap cand ajungeam acasa
  • disconfort general seara
  • lipsa de productivitate: sa fim seriosi, dupa 40-45 minute de concentrare, simti nevoia sa te mai “aerisesti” si incepi s-o “freci” pe Youtube si Facebook, dupa caz

Ce s-a schimbat

 

  • au disparut durerile de cap si ochi
  • nu mai am parte de amorteala
  • simplul fapt ca ma misc cateva minute la o ora (“defocusez” privirea, catand in zare, in gol, ma duc sa-mi pun o cana cu apa sau ceai, cobor scarile pana jos apoi le urc inapoi..etc.) ma face sa fiu mai concentrat per ansamblu
  • efectiv, sunt mai “oxigenat” 🙂

Cum arata?

Va recomand sa-l instalati si sa-l configurati in functie de programul si ritmul vostru.
Eu l-am pus sa-mi “acorde” 10 minute de pauza dupa 45 minute de lucru. Fara “micropauze” (nu le-am vazut sensul) si i-am pus si o limita de lucru efectiv (adica timpul in care chiar sunt la calculator si tastez/misc mausul) pe zi (nimeni nu munceste efectiv 8 ore cap-coada, orice s-ar spune).

Are si o functie de statistici, astfel incat la final de zi vedeti cate taste ati apasat, cate click-uri am dat si cati metri am parcurs, in total, cu mausul pe masa (dap, auzirati bine)

Link informatii + download
http://www.workrave.org/

Cateva poze cu programul

 

 

 


Recomand!