Am ales a calatori la Amsterdam pe calea aerului. Urma a-mi urca bicicleta in avion. Biletul a costat 260 euro + 100 euro biletul pentru transportul bicicletei.
Bicla am bagat-o intr-o cutie de carton in care sunt transportate bicicletele de la producator la magazinele de profil. Am facut rost fix de o cutie de Trek 6300 cu cadrul de 18,5 ‘’ luata de la magazinul Surmont. Baietii se bucura ca scapa de ele.
Inainte de a o baga in cutie am imbracat tot cadrul, furca si ghidonul in niste mansoane groase din plastic expandat, procurat tot de la aceeasi sursa si folosite tot la transportul bicicletei. Mansoanele le-am fixat cu scoci, dupa care am imbracat toata bicla in folie cu bule (cumparat un sul de la un magazine de bricolaj). Astfel, tot acest ansablu este bagat in cutia de carton, legat cu sfoara si scoci. A reiesit un pachet  compact si rigid. Pentru o mai mare siguranta am scris cu markerul pe cutie “FRAGILE” J
 

 

 

 

 

Celelalte bagaje (coburi pline, cort, izopren) le-am bagat intr-o plasa imensa de rafie, din aia de “capsunar”, dupa care am legat-o cu sfoara. A rezultat un bagaj compact. M-am incadrat si la greutate. Cutia cu bicicleta 20 kg, sacosa 19 kg.
Aeroport. Taxa de 100 de euro am platit-o la un ghiseu separat de check-in, iar cutia cu bicla a fost dusa la agabaritice, unde a fost scanata. In prealabil fata de la ghiseu m-a intrebat daca presiunea din roti este scazuta. Se pare ca au fost cateva probleme cu cauciucuri ce au explodat in timpul zborurilor. Stiam de chestiune si scazusem presiunea inca din momentul asamblarii.
Pe avion (Airbus 310) o foarte gustoasa mancare. Orez cu legume si ceva carnita. Binevenita.
Pe aeroportul Shiphol am asteptat cam 20 min sosirea bagajelor. Bagajul a venit pe banda, iar cutia cu bicla a venit pe una din cele doua benzi de bagaje agabaritice. Cu un carucior m-am deplasat la biroul de informatii unde am intrebat unde pot asambla bicla in liniste, fara sa deranjez. Cel de la ghiseu, glumind, mi-a raspuns “in fata postului politiei”. M-a indrumat dupa un colt mai linistit, spunandu-mi si ca pot face asta oriunde in aeroport. Am gasit un loc izolat si generos, sub o scara rulanta si in spatele unui panou de informatii.  Asamblatul mi-a luat cam o ora jumate. Asta a insemnat scosul din cutia de carton, indepartat mansoanele de plastic expandat si folia cu bule, montat ghidonul, roata fata, portbagajul si accesoriile de pe ghidon. Eram pregatit de acasa cu un cutter si saci menajeri. Resturile cutiei si plasticele le-am bagat intr-un sac de gunoi pe care l-am pus langa un tomberon din aeroport (am intrebat si despre aceasta chestiune). Bicla am scos-o din cutie in stare excelenta, neafectata in niciun fel de transport. Este aproximativ ora 16. Pregatit de drum. Ma asteapta cam 18-20 de km pana la gazdele mele din Haarlem.

 

Surprinzator pentru localnici, era o vreme excelenta, si, dupa cate urma sa aflu, era prima zi calduroasa a sezonului. 22 de grade si soare.