De dimineata m-am miscat cam prost, desi m-am trezit devreme. Cortul era foarte ud din cauza umiditatii. Soare nu am avut, asa ca am incercat sa-l mai zvant putin. Am plecat cu el ud. M-am urnit la 8.50. Sigur dupa cateva zile o sa-mi intru-n ritm. Trebuie putin mai multa organizare.
Tura zilei a fost una lunga, dar frumoasa. Se pare ca optiunea “Leisure” din hartile online “naviki” mareste semnificativ un traseu, ducandu-l pe drumuri secundare, poteci prin padure, trasee de bicla etc. Evita orice drum principal sau cu un trafic decent. Traseul de azi parca trasa conturul unei roti dintate. Vaci, capre, oi, magari, cai, ogoare, gradini, case si curti m-au insotit tot drumul. Nelipsita moara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In jurul pranzului, surpriza in traseu. La capatul unei superbe alei pentru pietoni si ciclisti ce taia o pasune, imi bloca falnic traseul, un rau imens. Pe harta de acasa nu mi-am dat seama ca aici trebuie sa fie o trecere cu ferryboatul. Am crezut ca este un pod. Raul cu pricina este Waal, un puternic brat al Rinului, navigabil. Trecerile cu ferry sunt foarte dese. Practic, vasul, dupa ce ajungea pe un mal (chestiune de cateva minute) debarca pasagerii, dupa care, imediat se urcau cei care vroiau a trece dincolo. 1,2 Euro biletul. Foarte frumos. M-a incantat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Drumuri secundare aproape necirculate, dar asfaltate. Opresc pentru “pranz” pe marginea unui drum secundar, un loc cu iarba. Intai o gura de combustibil de Zalau ca sa intre mai bine. E aceeasi licoare ce m-a insotit in precedentele doua tururi. Prieten de nadejde. Cascavalul olandez e fabulous de bun. Si Ieftin. Bune si placintele cu branza dulce. La final o banana din snop.

 

Mi se da posibilitatea ca de pe un mic delusor, aflat la intrarea in localitatea Markelo, sa admir acoperisul caselor cufundate in verdele padurii si patratele galben-verzi ale ogoarelor ce poarta imensii baloti cilindrici. Peste toate astea vegheaza magistral palele unei mori. Cu o mea “lance” pe doua roti ma indrept intr-acolo. Toate morile de vant vazute in cele doua zile de pedalat (sa fi fost vreo 10) erau reconditionate si intr-o stare excelenta. Varsta lor e de peste un secol. Mult mai spectaculoase daca le privesti de la o distanta mai mare.

 

 

 

 

In localitate imi atrage atentia un indicator rutier care spune ca in zona rezidentiala, cea cu 30 km/h viteza maxima, in intersectie bicicletele au prioritate in fata masinilor. Asta imi aduce aminte de discutia avuta cu gazda mea olandeza din Haarlem pe tema bicicletelor si a traficului. Imi spunea ca autoritatile olandeze nu doar ca vor sa imbunatateasca permanent infrastructura pentru ciclisti ci ca si descurajeaza circulatia auto. Practic, candva, ciclistii ii vor sufoca pe automobilisti. E oare progres? J
Pe la 16.30 am ajuns in Delden, localitate in care se gaseste campingul Mooi Delden, destinatia finala a zilei. “Mooi Delden” s-ar traduce “frumosul Delden”. Localitatea se afla la ~14 km de Enschede si la numai 20 km de granita imaginara cu Germania. Deci urma a fi a doua si ultima seara la cort in Olanda.
Campingul, mult mai mic decat cel din ziua precedenta, dar parca mai cald si mai primitor. Apa calda curge dupa ce iei in prealabil de la receptie, un dispozitiv ca o cheita pe care o “asezi” pe un alt dispozitiv aflat in perete, langa dus. Dupa ce asiguri acest contact apa calda incepe sa curga, dar va incepe sa curga, pe un mic display, si suma pe care o vei avea de plata la final pentru apa consumata. Domnisoara de la receptie a avut grija sa ma instruiasca pentru a economisi bani. “Wet, water off, shampoo, wash, water on, clean, water off” J

 

 

 

 

 

 
Incep sa cred ca www.eurocampings.com (sursa mea de campinguri) recomanda numai campinguri de la foarte bune in sus.
Cumparaturile le-am facut la un supermarket din oras. Ceva probleme de orientare la intoarcere.
Pana la apusul soarelui am profitat din plin de free wi-fi-ul campingului, afara, pe o masa, in bataia catorva tantari insistenti. Era locul cu semnal bun.
Cifrele zilei:
          Km parcursi: 118 km
          Camping: “Mooi Delden”
                      Pret 12.6 euro (1 persoana + 1 cort)
                      Dus : cu plata (dar mie nu mi-au luat bani J )
                      Internet wi-fi: gratis