13 iunie 2015

Distanta: ~68.5 km
Urcare: ~730 m
Diurna: 10.5 EUR/2 pers.
Cost cazare: 22.2 EUR/2 pers.

Ne-am trezit in zgomot de utilaje agricole, undeva in jurul orei 6 AM. O dimineata mai innorata decat cele de pana acum.
In ultimii kilometri ai zilei precedente am tot auzit un zgomot ciudat venind din zona transmisiei. Se si simtea la pedalat, mai ales cand incercam sa folosesc rapoarte mai mari. Cum am fost suficient de obosit cu o seara in urma, numai de bibilit bicicleta la lumina frontalei nu imi ardea.

Odata stransa tabara, iata-ma incercand sa-mi dau seama de unde venea acel zgomot. Pare-se ca legatura dintre doua zale ale lantului s-a rigidizat. Nu reusesc sa le “relaxez”, asa ca scot presa de lant si inlocuiesc acel segment cu un powerlink. Lantul e mai scurt decat ar scrie la carte, dar sigur n-o sa se simta.
Totodata, am reusit de-am rupt cricul cand plecam din camping-ul din Spielberg. Chiar se pare ca nu era conceput pentru atat de multa greutate, asa ca va trebui sa ma multumesc cu sprijinirea bicicletei de copacii si stalpii intalniti pe drum.

Parasim camping-ul pe masura ce norii se sparg si soarele isi intra-n drepturi.
Pedalam pe un drum judetean cu trafic relativ redus pana in Feldkirche. Nu mancasem, asa ca eram in cautarea unui supermarket. Gasim doar BILLA, care se dovedeste a fi foarte scump. Luam o gustare la umbra, pe o banca.

 

 

 

Ne reintalnim cu ruta R2 (aceste rute austriece au si bucati comune), pe care vom merge pana in Villach. La fel, ruta foarte frumos amenajata, pitoreasca si departe de trafic. Am intalnit foarte multi biciclisti, de toate varstele. Camping-urile abunda in aceasta zona.

 

Facem un popas in Ossiach si inca vreo cateva in aceeasi zona a marelui lac cu acelasi nume, Ossiacher See. Sublim. Dupa o pauza indelungata pe o banca din lemn sub un soare torid (intr-un alt loc amenajat pe marginea rutei), coboram pana la unul din pontoanele din Ossiach.
O zona, pare-se, foarte populara. Este lesne de inteles de ce.

 

 

 

Relaxati, continuam drumul spre Villach. La un moment dat, pista noastra devine R2a, caci ne interesa accesul catre centrul orasului de la poalele Alpilor Iulieni – important nod de circulatie al bioregiunii Alpe-Adria.

Orasul este impanzit de piste si nici nu ne dam seama prea usor ca am intrat in el. Foarte mult spatiu verde.

 

Gasim un Hofer. Cum este week-end, duminica magazinele vor fi inchise. Facem aprovizionarea pentru doua zile, inghesuind peste tot prin (si peste) bagaje cate-o punga cu mancare, plasa cu fructe sau conserva. Totodata, este ultima aprovizionare inainte de Italia.
Profitam de ocazie pentru a ne plimba prin centrul vechi al orasului si, spre apus, nimerim intr-o piateta foarte frumoasa din mijlocul careia se inalta semet catedrala Sf. Jakob. O catedrala austera, nepretentioasa, cu un aer demn si solemn, o desavarsita liniste interioara si multe monumente comemorative.

 

 

 

 

Urmeaza retragerea catre camping, care este intr-o localitate mai mica, langa Villach.

Iesim spre Dobrova si pedalam, in usoara urcare, pana in camping Mitterwald. Am ajuns aproape de apusul soarelui. Un camping interesant, cu multe spatii verzi si brazi. De fapt, o intreaga padure. Toaletele sunt curate, locurile pentru cort de asemenea.

Asezam tabara, bem cate-o bere si mancam. Comunicam cu cei de acasa si, asigurati ca totul este ok, ne pregatim pentru o noapte odihnitoare.
Iar am urcat ceva mai mult decat a estimat Naviki.

Maine vom parasi Austria si intram in Italia. Speram sa avem parte de o vreme ca cea de pana acum, caci zona trecatorii catre Gemona del Friuli este spectaculoasa, oferind peisaje montane de vis.