19 iunie 2015


Din pacate, vremea nu a mai fost la fel de faina precum in ziua precedenta. Inca de cand ne-am trezit am simtit racoarea si auzeam cum ploaia lovea discret, dar constant, in foaia cortului.

Cerul era plumburiu iar temperatura scazuta ne-a facut sa mai stam in cort pana pe la ora 13:00. Am mai avut o zi similara in 2013, in Bratislava, insa acolo era sensibil mai cald fata de acum, iar ploaia se oprise in cele din urma.

Am speculat momentul oportun de-a ma duce la receptia camping-ului pentru a achita taxa aferenta accesului la Internet (2 Euro), caci doream sa ne mai documentam. Nu am ezitat si am cumparat un card pentru transportul in comun (tot 2 Euro, din care 1 Euro era returnat cand aduceai cardul inapoi la receptie), in ideea ca ne vom urni in cele din urma, indiferent de vreme.

Imediat ce ploaia a luat o pauza mai lunga, fiind deja pregatiti, am luat-o din loc catre statia de autobuz cu directia “Centru”.

A fost frustrant sa vizitam o capitala pe vreme capricioasa. Poze nu prea au iesit iar vremea rece iti cam taia (de la un punct incolo) avantul de-a te pierde cat mai multe ore pe strazi.

 

In piata celebrului Pod Triplu (Tromostovje) se desfasura Festivalul Minoritatilor. Desi inedit prin constructia sa, acest pod nu pare la fel de maiestuos ca in fotografiile gasite pe Internet. Posibil ca si vremea sa fi fost de vina.

 

A urmat piata cu fructe si flori, unde bineinteles toate produsele aveau un adaos mare. Exista si un cantar al clientului, chiar in mijlocul pietei, mostenire a epocii habsburgice. Piata se afla aproape de poalele dealului pe care este asezata cetatea Ljubljanei. Nu lipsesc tarabele cu haine, un aranjament ce seamana foarte bine cu ce se gaseste in targurile si pietele din orasele Romaniei. Decidem sa urcam la castel, pe o alee pustie ce pornea din dreapta punctului de “imbarcare” in funicular.

 

 

De sus, ochiul turistului se poate delecta cu o panorama generoasa asupra orasului si imprejurimilor. Vreme buna sa fie, caci noi am avut parte doar de cer intunecos si ploaie intermitenta.

 

Castelul in sine este renovat integral, insa nu pare a pastra ceva din aerul original. Ba mai mult, chiar in gradina centrala a acestuia a fost amplasata o terasa destul de fitoasa. Anumite aripi ale constructiei sunt gazda diverselor expozitii si manifestari artistice.

 

Profitand de o pauza a ploii, am coborat in centrul vechi si am explorat mai multe alei. Totul arata foarte cochet si aranjat, insa nu este foarte mare iar cladirile comuniste inconjoara zona la o distanta nu prea mare.

 

 

Vizitam catedrala Sf. Nicolae iar apoi pe cea Franciscana, in cea din urma observand ceea ce parea a fi o statuie foarte realista a unei copile “adormite”. Din pacate, in engleza nu era nimic scris iar pe Internet nu am gasit mai multe informatii. Cert este ca acea statuie iti dadea un sentiment ciudat, ca si cum ai sta langa o mumie.

 

Doua lucruri de apreciat sunt gratuitatea si curatenia toaletelor publice, atat la cetate cat si prin tot orasul.
Am apucat sa ne mai plimbam un pic si sa ne cumparam cate-o inghetata cand, din nou, a inceput ploaia.

 

 

Dezamagiti, am cautat un loc unde sa ne mai incalzim. Acest loc a fost Caffe Antico, un local foarte frumos amenajat, cu muzica foarte buna si o doamna foarte amabila ce se ocupa si de servirea la mese. Am cerut cate-o ciorba si o bere Union (productie locala, foarte buna) si ne-am ales cu niste portii enorme (“4 in 1” le-am zis noi), dar delicioase. O ciorba de pui cu legume foarte densa si fierbinte, cu mult peste cat puteam noi sa mancam. Preturile sunt foarte ok pentru centrul vechi al Ljubljanei.

 

 

Desi ploaia nu s-a oprit, am iesit din nou pe strazi. Multe magazine cu suveniruri si destul de multi turisti.
Dupa-amiaza decidem sa ne intoarcem spre cort, asa ca ne indreptam spre autobuz.
Ajunsi in camping, gasim mult mai multa lume si ceva mai multa mizerie la bai, insa nimic prea grav. S-a lasat frigul si a continuat sa ploua in reprize.

Ljubljana ni s-a parut un oras frumos si civilizat. Sunt vizibile eforturile depuse atat de autoritati, cat si de catre localnici, spre a imbunatatii conditiile de viata din capitala slovena. Infrastructura pentru biciclisti este prezenta chiar si in zonele periferice iar biciclistii si pietonii sunt respectati in trafic. Se face mult sport, deseurile sunt colectate selectiv la orice ghena de bloc, iar transportul in comun se desfasoara in conditii foarte bune. Exista chiar si autobuze ecologice sau pe biogaz.

Daca am fi avut norocul de-o vreme mai prietenoasa, in mod cert am fi bantuit mai mult. Dar a meritat si asa. Drept urmare, ca sa nu stirbim involuntar din farmecul acestei capitale, va lasam in compania unui scurt clip ce prezinta orasul intr-un mod mai elocvent, scaldat de razele soarelui (asa cum am sperat si noi sa-l gasim):