21 iunie 2015

Distanta: ~94 km
Urcare: ~480 m

Cea mai lunga zi din an (adica ziua cu cele mai multe ore de lumina). Azi noapte a fost concert pana pe la ora 1, apoi after-party pana pe la 3:15 AM. Am retinut foarte bine ce tot urla “MC-ul” evenimentului inspre finalul serii: “Maribooor! Pupeeee!”. Evident, nu s-o scrie asa, dar oare o insemna cam ce s-ar crede?

Una peste alta, a fost frig toata noaptea, ~6 grade.
Ne trezim un pic dupa ora 8. Este racoare, dar soarele-si face simtita prezenta si, treptat, se incalzeste. Profitam de ocazie sa mai uscam cortul si lucrurile (am mai si spalat cateva cu o seara in urma, dar nu au apucat sa se usuce) cata vreme luam micul dejun.

Campingul este chiar foarte frumos si repetam asta pentru ca nu dorim sa stirbim imaginea sa prin prisma evenimentului de cu-o noapte-n urma, din vecinatate.

 

 

Lenevim pe banci, la soare, pana cand ne decidem a ne urni catre centrul orasului (campingul fiind situat la marginea acestuia). Pe drum observam cartiere curate de blocuri cu multe spatii verzi, piste pentru biciclete atat pe trotuare, cat si pe strada, iar in centrul vechi accesul auto este interzis (cu exceptia celor ce au aprobare – livrari, politie, etc.).

 

 

Se anunta o zi faina de vara, cu mult soare, lucru ce nu poate decat sa ne bucure.
Facem cateva poze prin centrul orasului si incercam sa intram in Biserica Franciscana. Poze in interior nu am surprins caci se faceau pregatiri pentru un botez si nu am dorit sa fim indiscreti.

 

 

Iesim inspre partea de nord a orasului, intrand pe ruta D-1 catre Austria. Aceasta este amenajata pe drumuri secundare (judetene si comunale) asfaltate si paralele cu autostrada, avand un profil destul de valurit dar spectaculos.

 

 

Pe masura ce ne apropiem de granita cu Austria, ruta se muta pe drumul principal (nu autostrada, ci probabil “drumul vechi”), insa este lata si foarte bine marcata.

Imediat ce trecem granita si traversam podul peste raul Mur, intram pe ruta R2 catre Graz. Despre rutele amenajate din Austria am tot vorbit, asa ca nu o sa ma repet :). Facem un popas la un “biergarten” unde savuram o bere si-o inghetata.

 

Fara sa simtim kilometrii, ne apropiem de Graz. Foarte multa lume care face sport (in special alergatori), de toate varstele. Vazut un cuplu de MTB-isti foarte bine echipati ce mergeau sustinut (de antrenament) in vreme ce el tragea o remorca in care dormea un copil.

Intram in Graz si ne indreptam catre camping-ul notat de acasa (“Camping Central”). Odata ajunsi, stupoare! Numele s-a schimbat iar accesul cu cortul este interzis. Camping exclusiv pentru rulote. O schimbare recenta, din ce ne-a spus paznicul. Ni s-a inmanat o foaie cu o adresa si o poza a unui alt camping, insa mai multe informatii nu am reusit sa aflam de la el.
Intre timp, la momentul scrierii acestei relatari, camping-ul nu mai este listat pe site-ul ACSI.

Din fericire, chiar atunci trecea pe-acolo un MTB-ist. L-am oprit si, descriindu-i situatia, i-am cerut cateva indicatii. Acesta, foarte amabil, ne-a descris in detaliu cum sa ajungem la acea adresa folosindu-se de Google Maps. Am mai schimbat cateva vorbe, ne-am urat toate cele bune si am purces la drum. Trebuia sa ne intoarcem inca ~10 kilometri spre Sud, ca mai apoi sa cotim pe un drum secundar ce duce spre acel camping. Inainte de-a iesi din oras am cumparat o pizza si doua beri de la un fast food condus de niste domni de origine orientala ce incercau sa ne explice (in timp ce se uitau la buletinul de stiri) despre un tragic eveniment petrecut in centrul Grazului.

Camping-ul este pe marginea unui mare lac, aproape de aeroport. Se dovedeste a fi axat pe casute de vacanta si rulote, insa suntem ghidati catre niste locuri unde putem pune cortul. Gasim un loc ce arata cat de cat ok, aproape de toalete. Costul este cam mare pentru ce ofera (45 Euro/2 nopti), insa prin tot campingul zburda iepurasi semi-domesticiti 🙂

Avem Murul si R2-ul aproape, deci maine vom putea merge catre Graz cu usurinta spre a vizita orasul.