Am avut parte de-o dimineata insorita in care caldura acumulata-n cort ne-a scos la aer. Dupa dezmeticire, am profitat de vreme pentru a spala/usca rufe si, in jur de 10:30 eram gata sa plecam spre Graz.
Am ales sa mergem cu bicicletele, caci era mai comod si rapid. Iesind pe ruta R9 (ce trece prin apropierea camping-ului), ocolim aeroportul si dam in R2, pe care pedalam pret de 18 km pana in centrul orasului.
Acest oras cu un nume de origine slovena, asezat pe raul Mur, este capitala Stiriei si al doilea oras ca marime din Austria, dupa Viena. A apartinut Sloveniei pentru un interval scurt de timp, ramanand un centru de mare importanta culturala, politica si religioasa pentru poporul sloven, mai ales dupa infiintarea Universitatii din Graz (1586) si pana la aparitia Universitatii din Ljubljana (1919). Prima carte catolica in limba slovena a fost tiparita aici in anul 1574
Cu doua zile inaintea vizitei noastre, aici a avut loc un incident soldat cu trei morti (printre care si un copil) si multi raniti, chiar in centrul vechi. Cel ce-a produs acest incident este un austriac de origine bosniaca ce a intrat cu o masina 4x4 pe strada principala (pietonala!) din centrul istoric, lovind tot ce i-a stat in cale, fara pic de ezitare.
Din acest motiv, cam tot centrul istoric era presarat cu candele, lumanari si flori iar in fata primariei erau multi oameni adunati.
Legam bicicletele la un rastel din piateta ce sta la baza castelului, dupa care urcam pe treptele construite de prizonierii rusi capturati in primul razboi mondial de catre austrieci.
Castelul, cocotat pe stanci si cu un foarte vizibil turn cu ceas, ofera o panorama de invidiat asupra orasului si a imprejurimilor sale.
Turnul este mentionat pentru prima oara in documente oficiale datand din anul 1265, fiind unul din cele mai vechi edificii din oras. Galeria din lemn a fost adaugata in 1560 iar ceasul in 1712. Sub acoperisul sau se regasesc trei clopote.
Orasul este destul de aglomerat, cu multe zone pietonale si tramvaie. Un oras pe care-l poti strabate linistit la pas sau pe bicicleta.
A urmat vizitarea Dom-ului (catedralei), insa mausoleul era inchis. In Jakominiplatz am mancat o inghetata extraordinara. Perindandu-ne prin caldura, am poposit tot in zona castelului la o terasa ce oferea si acces wi-fi, prilej bun de studiat un pic potentiale rute de intoarcere spre Viena (altele decat ce aveam deja trasat de acasa).
Ca o paranteza: in ziua urmatoare, dupa cateva zeci de kilometri din momentul in care am fi parasit Grazul, am fi intrat pe drumul parcurs la inceputul acestei ture, catre Langenwang (unde ar fi trebuit sa ne cazam in acelasi camping) iar apoi Viena. Drept urmare, incercam sa variem un pic traseul de intoarcere.
Am vizitat apoi biserica minoritatilor (Mariahilf).
Pasind printr-un cartier din afara centrului vechi, ne oprim la o terasa de familie unde servim masa de pranz si cate-o bere. Apoi, un drum pana la Hofer pentru a ne aproviziona si intoarcerea la biciclete (aveam un cob cu noi pentru cumparaturi 😉 ).
Parasim orasul austriac cu o impresie foarte placuta si multumiti ca am avut ocazia sa ne plimbam pe vreme buna.
Pe drum, observam o noua patura deasa de nori ce anuntau ziua de maine.
In camping, iepurasii erau la ora de explorare si am profitat de ocazie pentru o sedinta foto in lumina apusului.
Am strans rufele pentru a nu se imbiba de la ploaia ce urma sa inceapa peste noapte si ne-am cufundat in somn.