Azi fiind o zi libera si duminica pe deasupra imi permit a dormi mai mult. Vantul de afara ma incurajeaza la a spala niste lucruri. Ma ocup putin si de lantul bicicletei. A strans destul praf. Inainte de a iesi in oras dau o tura prin imensul camping.

Desi centrul administrativ al regiunii Aude este la Carcassonne, Narbonne este cel mai mare oras al acesteia, cu o populatie cu putin peste 50 de mii. Il gasesc aproape pustiu. Cei putinii oameni de pe strazi, in majoritate magrebieni, stau tolaniti la cateva terase.

Momentul intemeierii orasului, ca sa folosesc un cliseu, se pierde in negura timpului. Cea mai mare importanta a avut-o pe vremea romanilor cand Narbonne era un mare oras si port, devenit ulterior capitala provinciei Gallia Narbonensis. Printre bunurile care se exportau de aici se numara mierea de rozmarin, foarte apreciata printre romani. Un alt element ce a contribuit la prosperitatea orasului in acele vremuri era Via Domitia, primul drum construit in Galia, ce asigura o legatura pavata intre Spania si Italia.

Se spune ca aceasta ruta a fost folosita de catre generalul cartaginez Hannibal pentru a-si duce trupele catre Roma, evident, cu vreo 100 de ani inainte de constructia drumului.

Emblema orasului este catedrala. Dedicata sfintilor Justus si Pastor, a fost construita de-a lungul secolelor 13 si 14, dar a ramas neterminata. Dimensiunile sunt impresionante, fiind una din cele mai inalte din Franta. In jurul acesteia se desfasoara un frumos centru istoric, cu strazi inguste si multa piatra. Se mai remarca Place de l’Hotel de ville cu un frumos contrast reprezentat de Palatul Episcopal, constructie de arhitectura romana si gotica si restul cladirilor cu arhitectura de secol 19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inainte de a ma intoarce la camping, opresc la o terasa de unde iau un sandwish pe care platesc 3,2 Euro.

Vantul n-a contenit toata ziua.

Odata ajuns in camping platesc 10 Euro pentru 5 h de internet (hotii 🙂 ). Trebuie sa rezolv musai problema cu resetarea GPS-ului, iar daca nu, sa studiez traseele zilelor ce urmeaza. Accesez cateva forumuri ale posesorilor de Garmin si aflu metoda de resetare. Nu trebuia decat sa apas toate cele 3 butoane timp de mai multe secunde. Aproape in acelasi timp primesc pe telefon un sms lung din tara in care Dragos, aflandu-mi problema, imi explica exact procedura de resetare. Aceasta era trecuta si in cartea cu care a fost insotit aparatul, dar pe care n-am catadicsit s-o citesc.

Reincarc traseele pe aparat. Am din nou GPS !!! 😉

Vecinul de loc, aflat de dupa un gard viu, un francez din Lyon, a inceput sa gadile o chitara. Si o face atat de bine…. Aud Stevie Ray Vaughan, Lennon si Clapton, printre altii. Omu’ canta pentru siesi.

Maine parasesc linia Mediteranei pentru niste Pirinei.