22 mai 2015


Din nou putin somn in a doua parte a noptii. Frig.

Rufele sunt uscate pe sarma. Desi locul era mai mult umbrit, vantul a facut toata treaba de uscare.

Plec la 9.45, la fel ca si ieri.

De la Solsona am urmat soseaua C-55 spre Marensa, traseu plat si la vale. Soseaua foarte buna, cu acea parte lata dincolo de linia continua, multe tuneluri si cariere de piatra. Pe langa norul de praf care le inconjoara, unele cariere pot fi si auzite. Este una din bogatiile Catalunyei. Din aceste zone se extrag in special calcar, gresie, basalt si granit. Industria locala ofera si prelucrarea acestora, transformandu-le in diverse materiale de constructie.

Vremea este ideala. Daca in sudul Frantei temperaturile s-au apropiat de 30 de grade, aici nu depasesc 22.

O alta imagine a zilei o reprezinta multele “petice” de teren cultivate cu grau, in diferite stadii de coacere. Daca era presarat si cu maci dadea o imagine foarte placuta ochilor. Se pare ca fac eforturi in a cultiva grau aici, caci solul este de slaba calitate. Instalatiile de irigat sunt la lucru. In zona fac si o pauza de gustare. Cred ca e prima oara cand mananc iaurt cu fructe.

Pe ultimii km inainte de Manresa am avut in partea dreapta imaginea muntele Montserrat. Masivul, parc national, are un aspect tepos, spectaculos si contrasteaza cu terenul dimprejur, mai degraba niste dealuri doar usor valurite. Seamana cu Piatra Craiului si are varfuri maxime de peste 1200 m.

In ultimii 50 de km traseul a devenit variabil, cu mai multa urcare. Dupa Manresa am parasit C-55 pentru N-141. Locurile sunt aproape pustii, iar asezarile umane sunt rare si izolate. Se circula mai tare decat in Franta, soferii sunt mai infipti. Dar sunt respectat.

Pentru ultimii 12 km intru pe C-59. Localitatile ca Moia si Castelltercol poarta insemne specifice ale proximitatii alegerilor locale, drapele catalane si indemnuri la independenta.

Destinatia zilei, Saint Quirze Safaja, este o asezare foarte izolata. Ajung acolo coborand 2 km din soseaua principala. Singurul aspect remarcat este linistea deplina. Remarc gimnaziul amenajat din containere. Campingul L’Illa este mare, curat si aproape gol. E atat de gol incat apa de la dus e rece :). Renunt la orice activitate organizatorica si ma bucur total de liniste. Maine iau cu asalt Barcelona.

Cifrele zilei

  • Km parcursi: 95 km
    • Camping: L’Illa
    • Pret 11 euro (1 persoana + 1 cort)
    • Internet: Da (gratis)