31 mai 2015

Dimineata am avut timp de un tuns si barbierit. La 9.30 am parasit campingul.

De la iesire trackul cotea stanga pe o poteca neasfaltata printr-o liziera de arbori teposi. Peste cateva minute totul se termina brusc in niste stanci la cativa metri deasupra apei marii. Orizontul s-a largit brusc si ne-a aratat marea azurie ce contrasta cu tarmul de un rosu sters. Daca esti in cautarea unui loc foarte retras si frumos in care sa te imbaiezi, l-ai gasit. Desi accesul la apa nu e facil, facandu-se coborand abrupt pe potecile dintre stanci. Locul imi aduce putin aminte de tarmurile Coastei de Azur. Intalnim si cativa oameni veniti sa deguste locul.

Traseul nostru nu are continuare, pierzandu-se in desisul tepos. Ca atare, a trebuit sa intoarcem drumul cu 5 km pana pe deja uzualul N340. Am mers vreo 20 km pe drumuri de maslini. Pamant stancos si uscat. La L’Ampolla revenim la mare. Este un loc foarte frumos amenajat, cu promenade si pista de biciclete. Pe o banca, la umbra unui palmier, am luat micul dejun intarziat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’Ampolla mai reprezinta si una din portile de intrare in delta fluviului Ebru, pe care am brazdat-o pret de vreo 35 km, insotiti de un usor vant de fata. Delta este o intindere imensa de terenuri mlastinoase, iazuri, helestee si pasaret specific. Nimic spectaculos, doar o imensa orezarie. O retea de canale si santuri permit folosirea terenului in scopuri de agricultura, iar zonele de estuar sunt un rai pentru pescari. Cele cateva drumuri care strabat delta sunt asfaltate.

Pentru a ajunge in Amposta, aflata pe partea dreapta a fluviului, trecem pe un pod foarte frumos de culoare alba, curbat si cu o zona pietonala lata prevazuta cu pista de biciclete si zona de belvedere, cu bancute si panouri informative. La Sant Carles de la Rapita soseaua a revenit pe litoral. Avem in plan sa facem o pauza mai lunga pentru o baie si bere. Ne instalam pe o plaja din Alcanar, practic cea mai sudica localitate din Catalunya. Apa este doar pana la genunchi chiar si dupa vreo suta de metri de mal. Si calda. Oricum, binevenita.

Pentru a ne continua drumul a trebuit facut un ocol de vreo 10 km pentru a reintra pe N340. Am lasat in urma regiunea Catalunya si intram in Comunidad Valenciana. Semnele bilingve au disparut. Inca aproape 20 km intinsi pana la Peniscola, destinatia zilei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peniscola, nume derivat din latinescul “peninsula”, este o destinatie turistica foarte populara. Initial o colonie greceasca, a fost cucerita de catre stapanii marilor si al comertului antic, fenicienii. Atunci a luat numele de Tyreche. Se spune ca aici ar fi locul unde Hannibal, copil fiind, a jurat in fata tatalui sau Hamilcar ca nu va fi niciodata un prieten al Romei.

Principala atractie a orasului si locul care sare in ochi este castelul situat pe o limba inalta de pamant la marginea marii. A fost construit de cavalerii templieri la sfarsit de secol XIII si folosit de-a lungul vremii drept garnizoana sau resedinta pentru mai multe familii regale, ordine militare sau religioase. Printre ele s-a numarat si Benedict al XIII lea, membru al familiei Luna, parte a nobilimii aragoneze, considerat de catre biserica un antipapa. De aici si denumirea de astazi a castelului “Papa Luna”. Aici s-au filmat scene din celebrul film El Cid.

De-a lungul plajei se gasesc o droaie de hoteluri si restaurante. Campingul El Eden se afla undeva printre ele. Il gasesc plin de nemti, olandezi si britanici. Imi instalez cortul intr-un loc fara iarba, delimitat de un gard viu. Ne grabim sa facem o plimbare pe faleza.

Nu departe de camping ochim un restaurant care ni se pare mai prietenos numit Manasom. Aici suntem serviti chiar de proprietarul carciumii, un tip inalt, subtirel, tuciuriu, dar extrem de simpatic si foarte bine dispus. Ne spune ca putem servi “menu del dia” desi oferta e valabila doar la orele pranzului. Si iata cum cu doar 30 Euro radem doua salate, o paella maresca uriasa, peste spada, somon cu sos de portocale, mix de fructe de mare, crema casei, doua beri imense la halba si digestive.

Dupa asa un festin culinar facem o plimbare pe faleza frumos luminata deja de luminile noptii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cifrele zilei

  • Km parcursi: 108 km
    • Camping: El Eden
    • Pret 19 euro (2 persoane + 1 cort / 1 noapte)
    • Internet: Da (contra cost)